Testere çeşitleri ve kullanım alanları nelerdir?

Tanım; ağaç işlerinde kullanılmak amacı ile çelik metalden üretilmiş olan ahşap saplı kesme kısmı üçgen şekilde tasarlanmış olan el aletlerine testere denir.

Bahçe işlerinin yanı sıra marangozluk işlerinde kullanılmakta olan el aletleri arasında yer almaktadır. Kullanım amacına göre farklılık gösteren testereler kesme ağzı bu duruma göre tasarlanmıştır. Bahçe işleri için üretilmiş olan testereler yeşil yapraklı bitkilerin budanmasında, kesilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca ebatlarına göre de farklı boyutlarda testereler bulunmaktadır. Kesilecek ağacın kalınlığına göre testere seçimi yapılmalıdır. Elektrikli testere modelleri de bulunan bu el aletleri insan gücüne dayalı olarak kullanılan modelleri en çok kullanılan türüdür. Marangozluk işlerinde kullanılan büyük ebatlı ve motor gücüne dayalı olan testereler atölye ortamında taşınamaz olan testerelerdir. Halk arasında hızar olarak da bilinir. Büyük ebatlı ağaçların doğranarak kereste haline getirilmesinde kullanılan makinelerdir.

Marangozların kullandıkları testereler;

Marangozların kullandıkları diğer testere modelleri arasında tezgah testere, dekupaj testere gibi elektrikli el aletleri bulunmaktadır. Bahçe işleri için kullanılan testereler arasında elektrikli ve insan gücüne dayalı testere modelleri bulunmaktadır. İnsan gücüne dayalı olarak kullanılan testereler düz kesim için kullanılmaktadır. Bu testereler boyutlarına göre tek kişi ya da iki kişi tarafından kullanılmaktadır. Keskin yüzünün ahşaba, ağaca sürtülerek ileri geri hareketi ile kesme işi yapılmaktadır. Bu şekilde keskin yüzü kesilen malzemede derinlik oluşturur ve kesme işi yapılır. Oluşan artığa da talaş denilmektedir. Bu talaş denilen artıklar ısınma yakıtı olarak kullanılmaktadır.

Bahçe işleri için üretilen testereler;



Ayrıca elektrikli testereler bahçe işlerinde kullanılmaktadır. Tilki kuyruk testere, elektrikli ağaç motoru, elektrikli budama testeresi başlıca elektrikli testere türleridir. Ağaç kesme motoru olarak adlandırılan testereler elektrikli ve benzinli modelleri de bulunmaktadır. Bu türden testereler bir motor bağlantısı ile ucuna takılan zincirli kesme testeresi döndürerek kesme işlemini yapmanızı sağlar.

Testere kullanırken nelere dikkat edilmeli;

Kesici el aletleri arasında yer alan bu aletler kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Şimdi bunları maddeler halinde ele alalım.
  • Kesme için tasarlanmış olan bu el aletleri sadece yeşil yapraklı bitkilerin kesimi için üretilmiştir. İstisna olarak metal kesimi işi için üretilmiş testereler de bulunmaktadır.
  • Kullanım alanı haricinde kullanılmamaları gerekmektedir.
  • Metal için kullanılan testereler ahşap kesimi için uygun değildir. Kullanılması halinde kesme işi başarısız sonuç verecektir. Bu amaç için tasarlanmış olmalarından dolayı dişlileri küçük ve dardır. Bundan dolayı kesme sadece metal yüzeylere uyumludur.
  • Ahşap ve ağaç kesimi için tasarlanan türler ise metal kesiminde kullanılamaz. Kullanılması halinde başarısızlıkla sonuçlanır. Bu tür testereler geniz dişlidir ve metal yüzeylerde kullanımı mümkün değildir.
  • Kullanımları sırasında tüm türler için önce iş güvenliğinizi almanız gerekmektedir. İşe başlamadan önce iş güvenliği ekipmanları kullanılmalıdır.
  • Kesilecek malzeme boyutsal olarak büyük ise bir ya da daha fazla kişiden yardım almanız önerilir. Aksi taktirde iş kazası yol açabilir.
  • Testere satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli husus ne amaç ile kullanacağınızdır. Elektrikli ya da yakıtlı türler için servis ağı, motor gücü, kullanım alanı ve amacı dikkat edilmelidir.

Testere Nedir? Testere çeşitleri nelerdir? konumuza bakmak isterseniz tıklayınız.



PAYLAŞINIZ

YAZAR:

Önceki Yayınlae
Sonrakı Yayınımız