Tesisat malzemeleri nelerdir? Kullanım amaçları nedir?

Tesisat malzemeleri bina içeirisinde sıcak su ve soğuk su dolanımı sağlamak amacı ile kullanılan malzemelerin tamamına tesisat malzemeleri denilmektedir.Bu malzemelerin birlekstirilerek bina içerisinde donanımını sağlayan kişilere de tesisatçı denilmektedir. Bu yazımızda sizlere tesisat malzemelerini tanıtacağız.

Tesisat malzemeleri arasında ele alacağımız, demir tesisat malzemeler, kaplin malzemeler, Vana Çeşitleri, kelepçeler, galzaniz fiting, flatör, flex bağlantı hortumları, rakor ve redüksiyonlar yer almaktadır.

DEMİR TESİSAT MALZEMELERİ


Demir tesisat malzemeler başlığı altında demir boru uzatmalar, deve boynu ve demir te borular yer alır.

Demir boru uzatmalar belirli ölçülerde ve belirli inçlerde olmaktadır. Boruların uzatılmaları amacı ile kullanılır. Birleştirmelerde yine demir boru birleştirmeleri kullanılır.

KAPLİN TESİSAT MALZEMELER


Bu malzemeler arasında adaptör, manşon, te, dirsek ve körtapalar bulunur. Halk arasında poelsan kaplin olarak bilinen bu tesisat malzemeleri ekseriyetle bahçe sulama işlerinde kullanılmaktadır.

Kaplin boruların birleştirilmeleri için kaplin erkek ya da dişi adaptörler kullanılmaktadır.

Kaplin manşon farklı çapta boruların birleşiminde kullanılan tesisat malzemleridir. 

Kaplin te iki boru arasında atılarak üçünci bir çıkış alınırken kullanılan tesisat malzemelerdir.

Kaplin dirsek 90 derecelik açılı dönüşlerde boruların birleşmesi amacı ile kullanılan tesisat malzemeleridir.

Kaplin körtapa son bulan borunun ucuna takılan ve su çıkışının engellendiği tesisat malzemeleridir.

VANA ÇEŞİTLERİ


Tesisat malzemeleri olarak kullanılan mazemeler arasında vana çeşitleride bulunur. Vana çeşitleri olarak küresel vana, stop vana, şiber vana, çekvalf ve filtreli pislik tutucular yer alır.

Küresel vana sulamacılıkta ve ana basınç yüksek su tesisatlarında kullanılan tesisat malzemelerdir.

Stop vana bina girişlerinde ana hattın bina tesisat hattına bağlandığı kısımda kullanılır.

Şiber vana girişlerde kullanılan tesisat malzemelerdir.

Çekvalf, çek vana veya tek yönlü valf, normalde sıvı veya gaz gibi akışkanların tek yönlü geçişine izin veren mekaniksel bir kontrol valfidir. Bazı yerlerde gaz akışkanı için de kullanılır. İşletme emniyeti yüksektir ve duruma göre komplike armatürlerin yerine geçebilirler.
Kaynak; Vikipedia

Pislik tutucular, boru hatlarındaki yabancı maddeleri filtre etmek amacıyla çok geniş bir kullanım sahasına sahiptirler.Sistemdeki birçok ekipmanın (pompa , su sayaçları , kontrol vanaları vs.) saglıklı ve uzun ömürlü çalışabilmesi için kullanılan mekanik ekipmanıdır.Sökmeden kolayca temizlenebilir ve bakımıda kolayca yapılabilmektedir.
         Kaynak; mekanikçi.com

KELEPÇELER


Ayarlı, trifon, somunlu ve tel olarak kelepçe çeşitleri bulunur. Kullanım amacı olarak plastik boruların birleştirilmesinde, bir mazlemenin bir yere sabitlenmesinde gibi alanlarda kulalnılabilir.

GALVANİZ FİTTİNGS 


En çok kollanılan tesisat malzemeler olarak bilinen galvaniz fittingler içerisinde galvaniz dirsek, galvaniz te, nipel te, galvaniz körtapa, manşon redüksiyon, nipel redüksiyon, kuyruklu dirsek ve konik rekor yer almaktadır.
Bina içi tesisatlarda en çok kullanılan tesisat malzemeleri olduğunu belirtmiştik. Bahsi geçen tesisat malzemeleri sıcak ve soğuk su tesisatlarında kullanıldığı gibi bina dışı kullanımında da yer almaktadır.

FLATÖRLER

Rezervuarlar içerisinde suyun kullanımı sonrasında dolumunu ayarlamak amacı ile kullanılan iç tesisat malzemesi takımda denilmektedir. Su baskısı ile suyun akış kısmı sıkıştırılarak suyun hazneden taşması engellenmektedir.

RAKOR


İki boruyu birleştirmek, birbirine eklemek için kullanılan bağlantı parçasına rakor denilir.

REDÜKSİYON


Birbirinden farklı çaplarda olan boruların birbirine bağlantısını sağlayan tesisat malzemeleridir. Büyükten küçüğe ya da küçükten büyüğe doğru birleştirme yapılmasında kullanılır.
 

Tesisat malzemeleri Türkiye'nin her yerine gönderim sağlayan ENNALBUR.COM yapı market hırdavat online satış sitesine bakmadan satın almayınız. Ayrıca sorularınızı yine ennalbur destek hattını arayıp iletebilirsiniz.







PAYLAŞINIZ

YAZAR:

Önceki Yayınlae
Sonrakı Yayınımız