Darbeli matkap

Darbeli Matkap Nedir?

Konu başlığımızda bu gün elektrikli el aletlerinden olan ve genel olarak tüm sektörlerde kullanımı söz konusu olan el aleti darbeli matkap ele alınacaktır. Blindiği üzere adından da anlaşılacağı gibi kırma ve delme özelliği bir arada bulunan bir el aletidir.
Kullanım amacına dayalı olarak delme, sıkma, vidalama işleri yapılabilen bir el aletidir. 2 fonsiyonlu olarak kullanılabilinir. Farklı marka ve modellerde profesyonel ya da amatör kullanım amacı ile üretimi yapılmaktadır. Özelliklerine, marka ve modellerine göre fiyat farklılıkları gözlenmektedir. Kullanım alanına göre satın almanız gereken elektrikli el aletidir. 
Belirttiğimiz gibi kullanımı alanı satın alırken dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Örnekler ile daha açıklayıcı olacağız.
1- Beton , duvar, sert betonarme için; bu ve benzeri meteryallere delme işlemi için kullanılan makinelere darbeli matkap denilmektedir. İki fonksiyon olarak kullanabileceğiniz darbeli matkapta bu meteryalleri delme için darbe fonksiyonunu makine üzerinde bulunan fonksiyon tuşunu kullanarak ayarlamanız gerekecektir. Aksi durumda sadece delme ayarlı bir makine ile bu alanda kullanım size zorluk çıkartacak ve sinirleniriniz alt üst edecektir. Bu makineler ile kullanım alanına uygun delme ucunun darbeli matkap madreni üzerine takılması gerekmektedir.
2- Ahşap, ağaç, sunta delme için; 1 fonksiyon sadece delme kullanılarak yumuşak benzeri meteryalleri de darbeli matkabın delme fonksiyonu işinizi görecektir. Darbe fonksiyonu bu meteryaller için kullanılamaz. Uygun ahşap delme matkap ucu madrene takılarak işlem yapılmalıdır. Farklı meteryaller için kullanılan uçlar bu cisimler de kullanılması sakıncalıdır.
3- Metal delme için; ahşapta olduğu gibi metalerde de metal delme için darbe fonksiyonu kullanılamaz. Kullanılması durumunda ciddi sakatlanma ve iş kazalarına yol açabilir. Uygun metal ucu ile darbersiz delme işlerini rahatlıklar yapabilirsiniz.
4- Tüm meteryallerde vidalama için; uygun olan vida türü tercih edilerek tüm vidalama işlerini yapabilirsiniz. Darbe fonksiyonu kullanılmadan vidalama işlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Yine uygun bits uç madrene takılarak vidalama yapılır.
Son olarak eklemek istediğimiz tüm makinalarda olduğu gibi bu makinelerin kullanımında mutlaka iş güvenliği ekipmanları kullanmanız tavsiye edilir. 


PAYLAŞINIZ

YAZAR:

Önceki Yayınlae
Sonrakı Yayınımız