Komprasör

Kompresör nedir?


Genel olarak gaz sıkıştırılmasını sağlayan makinalara verilen isimdir. Elektrikli makinalardır. Elektrikli kompresörler dışında mekanik olanlarıda bulunmktadır. Hava gibi atmosferde bulunan gazların daha yüksek basınçlara sıkıştırılmasında kullanılan makinalardır. Belirli oranlarda vakum elde etme ve gazı sıkıştırarak dışarı atarak kullanımı sağlanmaktadır.
1650 Otto von Guericke’nin komresör ve vakum pompalarında önemli çalışmalar yaptığıbiliniyor. William Mann tarafından 1829’da basınçlı hava kompresör makinasının patenti alındı. 1872’den sonra sıkıştırma ile birlikte soğutma alanında da gelişmeler yaşanmıştır. Havanın sıkıştırılması ile birlikte sıkıştırma haznesi içerisinde bulunan suyunda çıkışta basınçlı olarak çıkmasına yol açmıştır. Bu da günümüde halen kullanılmakta olan basınçlı yıkama makinası adı verilmiştir.

Kompresör türleri

  • İleri - Geri Kompresörleri : Bu kompresörlerde çalışma prensipi makinada pistonların iler geri ile hava sıkıştırması sağlanmaktadır. Mevcut bulunan pistonlarda kapakçıklar ile havanın içeri girmesi ve çıkması sağlanmaktadır.Biyel mekanizması denilen bir sistemdir. Sıkıştırılacak olan akışkan pistona giriş kapakçığı ile emilim ile alınır. Piston ile alınarak sıkıştırma gerçekleştirilir. Basınç çok fazla artması durumunda çıkış kapakçığı açılmakta ve akışkan dışarı atılmaktadır. Tek yönlü kompresörlerde gaz ya da hava olan akışkanlar tek bir taraftan emilim ile basılır. Çift yönlü kompresörlerde ise emilim bir taraftan yapılırken dışarı basım diğer taraftan yapılır.
  •  Dönel Kompresörler: Dönel kopresörler kendi içerisinde 3 türe ayrılmaktadır. 
  1. Merkez Kaç Kompresörler :  Hava ve diğer gazların merkezi olarak daire hazneye alınmaktadır. haznede hava dönme hareketi ile merkez kaç kuvveti etkisi altına girmektedir. Dış kısımda hız düşer. Merkezda hız yüksektir. Hızın düşmesi bu kurala göre sıkışmaya neden olmaktadır. Buradan da sıkışan hava hava toplanma halkası ile dışarı sevki sağlanmaktadır.
  2.  Eksenel Akımlı Kompresörler : Hava dönme eksenine paralel olarak hareket etmektedir. Helisel biçimde ilerler. Basın bu süreçte artmaktadır.
  3. Dönel Pozitif Yer Değişimli Kompresörler  : Hava dış merkez pompalar ile küçük hacimlere alınıması ile basınç arttırılır.Motor döner parçası akışkanı girişten çeker, çevresinde döndürür ve çıkışta yüksek basınç kısımına aktarır.
  • Jet Kompresörleri : Jet kompresörlerde kendi içerisinde iki farklı tür yer almaktadır.
  1. Hidrolik Kompresörler :  Basınç altında bulunan suyu veya düşen suyu, mekanik hareketli olan bir parça kullanılmadan havaya basınç uygulamak amacı ile kullanılan kompresörlerdir. Kurulum masrafları yüksek ama kullanım malıyeti düşük olan türdür. Verimi yğksektir.
  2. Buhar ve Gaz kompresörleri : Basınçlı havanın ya da buharın çıkış yaptığı bir ağız mevcuttur. Yüksek basınçlı hava çıkışta genişlemeye uğrar ve hızlı hareket sırasında havayıda  beraberinde sürükler. Bu süreçta kinetik enerji azalma gösterir, barınç bu şekilde artma sağlanır. hareketli mekanik bir yapısı bulunmamaktadır. Kullanımı kolay ve masrafsızdır. Verimi düşüktür.

Sözlük anlamı;

1. Bir akışkanı ya da gazı, gereken basınca göre sıkıştırmaya yarayan aygıt, sıkıştırıcı.
2. Yol yapımında, dökülen çakılları, kumları bastırıp sıkıştırmak için kullanılan ağır silindirli araç.

PAYLAŞINIZ

YAZAR:

Önceki Yayınlae
First