İş güvenliği ekipmanları

İş güvenliği nedir? İş güvenliği ekipmanları nelerdir?

Her alanda yaşanması mümkün olan irili ufaklı iş kazaları bulunmaktadır. Son yıllarda yaşanan iş kazalarında ülkemizde dahil olmak üzere bir çok kişi ya sakat kalmış ya da hayatlarını kaybetmiştir. Bu iş kazalarında ciddi yaralanmaların olmasının haricinde yaralanmalarda yaşanılmaktadır. Bu kazalara iş kazaları denilmektedir.
İş kazalarının artması nedeniyle alınması gereken önlemler bulunmaktadır. Bu liste gün be gün uzasada uygulanmasında ve denetlenmesinde sıkıntı halen devam etmektedir. Alınması gerken önlemlerin tamamına iş güvenliği diyoruz.
Peki, iş güvenliği kavramını öğrendik. Nedir bu uyulması gereken kurallar. En önemlisi iş güvenliği ekipmanları kulanımıdır. Mutlaka bu ekipmanların yapılan işin niteliğine göre bulundurulması ve kullanılması zorunlu bir durumdur. Yasalar ile de bu durum desteklenmektedir. Cezai işlem uygulanabilir.
İş güvenliği ekipmanları haricinde yine iş yeri güvenliği ve iş güvenliği ekipmanlarının kullanımı hatırlatma amacı ile kullanılan levhalarda söz konusudur. Uyarı levhası ya da ikaz levhası olarak bilinen bu levhaların kullanımı zorunlu olduğunuda unutmamak gerekmektedir. 

İş güvenliği ekipmanları nelerdir?

Sektörel olarak farklılık gösteren iş güvenliği ekipmanları olarak maddeler sunacağız.
  • Solunum Koruma: Solunum sisteminizin korunması amacı ile üretilmiş olan bu iş güvenliği ekipmanları yine sektörel olarak kendi içerisinde farklılık göstermektedir. Kullanımı tarım, kimya sanayi, temizlik sektörü, sağlık sektörü vb. alanlarda söz koonusudur. Partüküllerin yoğunluğu dikkate alındığında satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlara önem verilmelidir. Bilginiz dahilinde değim ise satın aldığınız yere mutlaka danışmanızı öneririz. 
  • Kafa koruma : Çarpmalara karşı güvende olabilmeniz için gerekli olan iş güvenliği ekipmanlarıdır. Kullanım alanları akla gelenlerden ilki barettir. Bu durumda inşaat sektörü ilk akla geliyor. Kullanılacak baretin kalitesi ve kullanım alanlarında da farklılıklar dikkat çekmektedir. Nedendir bilinmez sektör içerisinde bir sinsile sistemi baret renkleri ile sınıflandırılmıştır. 
  • Ayak koruma: Alt başlıktanda anlayacağınız gibi ayak sağlığınız için özel olarak üretilen iş güvenliği ayakkabıları akla gelmelidir. Farklı iş alanlarında kullanılmaları nedeni ile farklı amaçlar için üretilmiştir. Elektrik, inşaat, ağır sanayi, gıda gibi bir çok sektörle farklı modeller kullanımı söz konusudur. Bir kaç örnek verecek olursak; çelik burunlu ayakkabı, çeliktabanlı ayakkabı, cizmeler, boy çizmeler, elektrikçi ayakkabısı bunlar başı çekebilir. 
  • Yüz koruma : bu iş güvenliği ekipmanlarına maskeler girmektedir. kaynak maskesi, tırpan maskesi söz edilebilir. 
  • El koruma : Farklı marka ve modellerde bulunan el koruma amacı ile kullanılan ekipmanlara denilmektedir. 
  • Göz Koruma:  Göz koruma iş güvenliği ekipmanları kendi aralarında kullanım alanları sebebinden farklılıklar göstermektedir. 
  • Yüksekten düşmelere karşı koruma:  .Ekseriyetle yüksek binalardan düşmeler ile hayatını kaybeden bir çok insan yaptıkları işlerinde kendi güvenliklerini hiçe sayarak iş güvenliği ekipmanlarından olan emniyet kemeri takmamaktadır. Zorunlu olarak kullanılması gereken iş güvenliği ekipmanıdır. 
  • Vücut koruma
  • Gürültü koruma: Kulak tıkaçları, kulaklıklar bu kategoride yer alan iş güvenliği epimanlarıdır. 
 Farklı marka ve modeller için iş güvenliği ekipmanlarına ennalbur online satış mağazasından temin edebilirsiniz.

PAYLAŞINIZ

YAZAR:

Önceki Yayınlae
Sonrakı Yayınımız